Μουνταρία …

Η σημερινή φωτογραφία που δημοσίευσε ο Guardian και κάνει τον γύρο του διαδικτύου, μου προξένησε καίριο χτύπημα. Διότι ασχολούμαι εδώ και καιρό με ένα θέμα, από αυτά που μπορεί κάποια στιγμή, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, να γίνουν και βιβλίο. Δημοσιεύω εδώ ένα απόσπασμα, βασισμένο σε λόγια παλιού ναυτικού:

“Άμα ξεμπαρκάριζε κανένας από το βαπόρι, του ‘λεγα τα ρούχα που έχεις για πέταμα, φανελάκια, παντόφλες, παπούτσια, μην τα πετάξεις, βάλ’ τα σε ένα τσουβάλι. Και άμα πηγαίναμε στην Αφρική, στη Νιγηρία, το μεσημέρι που σταματούσανε οι εργάτες του λιμανιού για φαϊ, έβγαινα στη σκάλα του βαποριού και πέταγα ένα φανελάκι. Εκατό άτομα μουντέρνανε το φανελάκι, εκατό άτομα μουντέρνανε μια παντόφλα, σαγιονάρα. Έπιανε ένας τη σαγιονάρα κι εγώ στεκόμουνα με την σαγιονάρα την άλλη στο χέρι και με παρακαλούσε δώσε μου την εμένα γιατί άμα την πετάξεις θα μείνω με μια σαγιονάρα, τόσο χάλι οι ανθρώποι να πούμε. Πολλές φορές δεν την πετούσα την άλλη, την έδινα στον ίδιον, που είχε πιάσει την πρώτη… ”

Τα συμπεράσματα δικά σας

Be Sociable, Share!

11 thoughts on “Μουνταρία …

 1. Αυτές τις κακομοιριές και ακόμα χειρότερες τις έχω ζήσει και τις ξέρω. Δυστυχώς.
  Αξέχαστες θα μου μείνουν οι οδομαχίες με καδρόνια από εξαθλιωμένους εργάτες του λιμανιού για ένα σκισμένο τσουβάλι αλεύρι. Που ήταν και βρωμεσμένο….

 2. Αυτη η εικόνα πληγώνει και ο τιτλος ακομα περισσοτερο. Εμεις θεατες;;

 3. Pingback: Μια εικόνα χίλια ψέματα!! « Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

 4. Η συγκεκριμένη εικόνα δε μου λέει και πολλά.Και πριν την “κρίση”,όταν μοίραζαν δωρεάν προϊόντα μαζευόταν κόσμος,πολλώ δε μάλλον σε μια τέτοια περίοδο.

  Μέχρι ο άνθρωπος να πάψει να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του,όλα τα βιβλία,τα άρθρα,οι οικονομικές αναλύσεις ή οι νέες κυβερνήσεις δε θα του δώσουν τη λύση που διψασμένα ζητά (δυστυχώς να του χαρίσουν).

  Πόσοι από αυτούς που περίμεναν σήμερα στην ουρά,δεν έχουν βρίσει τους ίδιους αγρότες που σήμερα τους μοίρασαν οπωροκηπευτικά,όταν εκείνοι έκλειναν τους δρόμους με τα τρακτέρ;
  Πόσοι σε εκείνη την ουρά είχαν βρεθεί κάποτε να κουνούν σημαιάκια σε κομματικές συγκεντρώσεις;
  Πόσοι από αυτούς δεν εκμεταλλεύτηκαν πρόσφυγες για να κάνουν τη δουλειά τους πιο οικονομικά,μα όταν ερωτηθούν για εκείνους θα σου πουν πως οι υπάνθρωποι λαθρομετανάστες τρώνε τις δουλειές των ελλήνων;
  Και βασικά πόσοι από αυτούς ψήφισαν την όμορφη φασιστική μας κυβέρνηση που τόσο τους ταλαιπωρεί;

  Τα παραδειγματα πολλά μα η κατάληξη μία.Ας κλείσουμε τα αυτιά μας,ενάντια σε όλες τις καταθλιπτικές και ακατανόητες οικονομικοπολιτικοδημοσιοκαφρικές σειρήνες και ξεκινώντας από σήμερα,να γίνει ο καθένας μας επιτέλους άνθρωπος.
  ΄
  Εύχομαι το όνειρό μου,να φερόμαστε όλοι ως άνθρωποι και όχι ως άτομα,να γίνει καθολικό και να ξεπεράσει τα όρια του ουτοπικού.

 5. Εκεί στη Νιγηρία πριν χρόνια δεκαεξάχρονος συμμαθητής (που ο πατέρας του τον έβαλε ‘βατσιμάνι στα καράβια’ για να σκληραγωγηθεί, να γίνει ‘άντρας’) μου έγραφε ότι βάρκες πλησίαζαν το βαπόρι και για μια κούτα Marlboro ανέβαζαν κορίτσια..που ο ναυτικός κρατούσε στην καμπίνα ως την αναχώρηση..

 6. μη πάτε και τόσο μακρυά ο πατέρας μου ναυτικός μου έλεγε για τη Κονστάντζα ρουμανία και λοιπά λιμάνια με μερικά καλσόν και μερικά στυλό γινόταν το ίδιο πράγμα που αναφέρετε απλά το αναφέρω μήπως μας φαίνεται μακρυά η Νιγηρία.

 7. Pingback: Μουνταρία… « Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος

 8. Pingback: topakas

 9. Η όποια τσίπα δημοκρατίας απέμεινε σε τούτη την χώρα έχει χαθεί μετά από τις δύο τελευταίες ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙΣ εναντίον Απεργών, μετά από τις αλλεπάλληλες πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μετά που τα ΜΑΤ τέθηκαν στην υπηρεσία του Μάνεση της Χαλυβουργίας για να κτυπήσουν τους εκεί Απεργούς.

  ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΜΙΛΩ την επόμενη φορά που Απεργοί ζητήσουν την αλληλεγγύη ΣΟΥ πήγαινε πρώτος, μην περιμένεις να σου δώσουν πορτοκάλια και λαχανικά. Μπας και σώσεις την τσίπα της Δημοκρατίας μα και την τιμή των παιδιών σου.

  ΑΧΠ (http://topronomiotouftwxou.wordpress.com/)

 10. “… γιατί πολύ απλά δεν γίνεται το 5% της κοινωνίας να σηκώνει διαρκώς στις πλάτες του το υπόλοιπο 90% και να του απαντά και στα “θεωρητικά” ερωτήματα για το “γιατί δεν αποδίδουν τα δέοντα οι αγώνες.” Κάποιοι νομίζω ότι θεωρούν ότι βρήκαν κορόιδα.
  …”
  από http://leninreloaded.blogspot.gr

  ΑΧΠ

 11. Pingback: Φούιτ.gr — Μουνταρία… Του Γιάννη Μακριδάκη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>