Χλευασμός στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία

Όταν γράφεις ένα βιβλίο και δημιουργείς ανθρώπινους χαρακτήρες, σε καμιά περίπτωση δεν νιώθεις όπως όταν τους δεις να παίρνουν σάρκα και οστά πάνω στο θεατρικό σανίδι. Κι αν έχεις την ευτυχία να τους δεις και ενσαρκωμένους από καλλιτέχνες αξίας, το συναίσθημα δεν μπορεί να περιγραφεί με άλλον τρόπο παρά μόνο με το ότι νιώθεις σαν θεός που έπλασε ανθρώπους αληθινούς.

Με συγκίνησαν χτες βράδυ στο θέατρο Μεταξουργείο η Άννα Βαγενά, η Ελένη Γερασιμίδου και ο Βασίλης Παλαιολόγος. Με συγκίνησαν τόσο που δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα όταν στο τέλος της παράστασης με πήραν επί σκηνής, μπροστά στο κατάμεστο από θεατές θέατρο. Ένα άσπρο πέπλο κατέβηκε ξαφνικά μπροστά μου, τα κάλυψε όλα γύρω μου και δεν είδα ούτε άκουσα τίποτα από όσα διαδραματίστηκαν εκείνα τα λίγα λεπτά της σκηνικής μου παρουσίας.

Η επιτυχία του έργου εδράζεται στην εξαιρετική διασκευή του Χρήστου Βαλαβανίδη. Ήταν πολύ εποικοδομητική και άκρως απαραίτητη τελικά η επίσκεψη που μου είχε κάνει το καλοκαίρι, πριν ξεκινήσει να δουλεύει το έργο, στη Βολισσό. Με ένιωσε ως άνθρωπο, είδε τον βίο μου, άκουσε τις απόψεις μου για την πολιτική στάση στη ζωή και έφτιαξε ύστερα ένα θεατρικό κείμενο, το οποίο δεν θα μπορούσα ούτε ο ίδιος να φτιάξω διασκευάζοντας το βιβλίο μου. Εκτός από τα δυνατά σε χιούμορ και σε συγκίνηση σημεία του έργου που τα κράτησε και τα πρόβαλε με πολύ δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας έτσι την εμπειρία και το ταλέντο των ηθοποιών, αυτό που με ικανοποίησε πλήρως ήταν ότι κράτησε ολόκληρο, ολοζώντανο και διάφανο το πολιτικό μήνυμα του βιβλίου. Την τόσο επίκαιρη στις μέρες μας αποδόμηση των θεωριών της μισαλλοδοξίας.

Η Άλωση της Κωσταντίας που παίζεται στο θέατρο Μεταξουργείο φέτος τον χειμώνα είναι ένα απολύτως επίκαιρο θεατρικό δημιούργημα, που αποδεικνύει με πολύ σωστές αναλογίες συναισθήματος, την βλακεία όσων είναι βέβαιοι πως υπερέχουν ως φυλή, ως θρήσκευμα, ως ράτσα, ως άνθρωποι γενικώς από άλλους ανθρώπους. Είναι ένα πολιτικό έργο που κλονίζει βεβαιότητες, σπέρνει αμφιβολίες ακόμα και για τον εαυτό μας τον ίδιο και αποτελεί μια καλλιτεχνική δυνατή φωνή χλευασμού στα όσα απαράδεκτα φαινόμενα βιώνουμε αυτή την εποχή που οι ρατσιστικές και μισαλλόδοξες πρακτικές έχουν πλημμυρίσει τον πολιτικό και τον καθημερινό μας βίο.

Ευχαριστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που καταθέτουν την ψυχή τους σε αυτή την παράσταση και που μού δημιούργησαν τόσα όμορφα συναισθήματα χτες.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>