Έκτακτα δελτία θυέλλης

Έκτακτα δελτία θυελλωδών ανέμων εκδίδει η ΕΜΥ το ένα μετά το άλλο. Βράζει το Αιγαίο. Η εκδήλωση της Παρασκευής στο βιβλιοπωλείο Διάμετρος στην Χαλκίδα, (όπως και στο Θέατρο Μεταξουργείο το Σάββατο) το πιθανότερο θα αναβληθεί μιας και τίποτε δεν μπορεί να προγραμματιστεί επιτυχώς από καιρό πριν σε αυτή τη χώρα. Και προφανώς λόγω καιρού είμαστε έτσι, απρογραμμάτιστοι και ως λαός. Από τη μια είναι όμορφο αυτό, από την άλλη προξενεί κάποιες φορές ασυνέπεια.

Πολλές φορές αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι που ζουν στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως αυτοί που ζουν στην πρωτεύουσα δεν μπορούν να αντιληφθούν ούτε στο ελάχιστο την δυσκολία της μετακίνησης που βιώνει κάποιος κάτοικος νησιού. Διότι τι είναι να πεταχτεί μέχρι την Χαλκίδα ας πούμε, κάποιος που ζει στην Αθήνα. Μπορεί να φύγει από το σπίτι του δυο ώρες πριν την εκδήλωση και να είναι εκεί στην ώρα του και χαμογελαστός. Για να βρεθώ όμως εγώ στην Χαλκίδα την Παρασκευή το βράδυ στις 8 θα έπρεπε, αν δεν είχε απαγορευτικό απόπλου, να φύγω από τη Χίο σήμερα Τετάρτη το βράδυ, δηλαδή δυο μέρες πριν. Να φτάσω Πέμπτη ξημερώματα στον Πειραιά, διασχίζοντας ξάγρυπνος ή κακοκοιμισμένος ένα Αιγαίο που βράζει και να μείνω μια μέρα να συνέλθω στην Αθήνα, έτσι ώστε να μπορώ να πάω στην Χαλκίδα με καλή διάθεση και όχι σαν να κάνω καταναγκαστικά έργα. Διότι αν ξεκινήσω Πέμπτη βράδυ από Χίο, καταλαβαίνει κανείς πώς θα φτάσω το επόμενο βράδυ στην Χαλκίδα.

Για αεροπλάνα βεβαίως δεν γίνεται ούτε λόγος. Εκτός του ότι έχουν γίνει γενικώς περικοπές πτήσεων και ότι τώρα στις γιορτές έχουν αφήσει μόνο ένα δρομολόγιο την ημέρα για το νησί, το εισιτήριο κυμαίνεται από 160 έως 200 ευρώ για μια διαδρομή, δηλαδή περίπου όσα θα δώσει κάποιος για να πηγαινέλα στο Λονδίνο, ίσως και δύο φορές.

Το πολύ ωραίο επίσης της υπόθεσης είναι ότι την Δευτέρα και την Τρίτη, παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων, δεν υπάρχει ούτε καράβι για το νησί, ούτε θέση στη μία και μοναδική πτήση της κάθε μέρας. Οπότε κάποιος που θέλει να πάει σε μια παρουσίαση στην Χαλκίδα την Παρασκευή, να δει και την Βαγενά στο θέατρο το Σάββατο, να πάει και στο BOOZE να δει τους Ανταρτ*ς στην τελευταία τους παράσταση την Κυριακή, να περάσει ένα τυπικό για πολλούς τριήμερο δηλαδή, είναι αναγκασμένος να επιστρέψει στο σπίτι του την άλλη Πέμπτη, την μεθεπομένη των Χριστουγέννων, δηλαδή να λείψει ακριβώς μία εβδομάδα!

Όλα αυτά τα γράφω σήμερα πρωί πρωί για να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι όχι μόνο να προγραμματίσεις κάτι αλλά και να το υλοποιήσεις, όταν ζεις μακριά από την Αθήνα. Αυτή είναι όμως και η ομορφιά της ζωής στο χωριό. Το ότι είσαι μακριά. Ελπίζω να με κατανοούν οι άνθρωποι που με προσκαλούν τόσες και τόσες φορές και δεν έχουμε μπορέσει ακόμη να συνεννοηθούμε, ελπίζω και να με συγχωρούν όσοι, ενώ έχουμε συνεννοηθεί, δεν μπορεί λόγω όλων αυτών των δύσκολων συνθηκών να πραγματωθεί η συμφωνία μας.

Be Sociable, Share!

One thought on “Έκτακτα δελτία θυέλλης

  1. Το ίδιο πρόβλημα έχω, (Αθηναία που μετοίκησα σε νησί). Τι να πρωτοπρολάβω τώρα που ήρθα για λίγες μέρες κι ακόμα κι από εδώ αναγκάζομαι να αρνούμαι εκείνα που σχεδίαζα όταν ήμουν στο νησί.
    Λιγόστεψαν τα πλοία και τα αεροπλάνα, ανέβηκαν οι τιμές, περνούν οι μέρες..
    Συγγνώμη που φλυαρώ για τον πόνο μου, είχα μέρες να έρθω στο blog σας, πέρασα να σας διαβάσω ενώ είχα στο νου μου να ψάξω για καιρό και για συγκοινωνίες κι έπεσα στο θέμα που μας καίει εμάς τους .. χμ.. επαρχιώτες..
    Εύχομαι να προλάβατε
    και να έχετε Καλές γιορτές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>