Φτώχυνε η Ελλάδα από ανθρώπους πρώτα

Το πιο σπουδαίο απ’ όλα είναι ότι δημοσιεύοντας βιβλία και κείμενα, επικοινωνούν μαζί σου πολλοί άνθρωποι, που αλλιώς δεν θα τους είχες γνωρίσει.

Ένα από τα μέηλ που έφτασε είναι από Γερμανία, μετανάστρια εδώ και 25 χρόνια, όχι τωρινή, η αποστολέας του, η οποία σε μια φράση τα λέει όλα για την κατάντια της Ελλάδας. Όχι την σύγχρονη αλλά την πρωτινή κατάντια, αυτήν που οδήγησε εδώ.

Γράφει λοιπόν για την μητέρα της: “οικολόγος από την φύση της, με απέραντη παιδεία και διορατικότητα κι ας ήταν μια απλή νοικοκυρά .
παιδάκι μου, μου έλεγε, για τον ξενιτεμό μου, από τη μια σε θέλω κοντά μου κι από την άλλη σκέφτομαι, τι να κάνεις εδώ; έχει γεμίσει η ελλάδα νεόπλουτους. πάνε οι άνθρωποι με αρχοντιά και αξιοπρέπεια που ξέραμε. φτώχυνε η ελλάδα από ανθρώπους”.

Αυτό είναι όλο το ζήτημα. Ότι μια χώρα που την κατοικούσανε αρχόντοι, από τους αστούς και τους αριστοκράτες έως τους χωρικούς και τους εργάτες, όλοι άρχοντες ήτανε στην καθημερινότητά τους, η αρχοντιά ήτανε γνώρισμα και του πιο φτωχού χωριάτικου σπιτιού, γίνηκε μέσα σε τριάντα χρόνια μια χώρα που την κατακλύσανε οι νεόπλουτοι, γελοίοι, αμόρφωτοι αλλά σπουδαγμένοι, εκπαιδευμένοι, εξειδικευμένοι και ισοπεδωμένοι νεοέλληνες της συμφοράς.

Και μαζί με την αρχοντιά μας εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού και η καλαισθησία μας. Κακογουστιά και χρήμα κυριάρχησαν και κατέστρεψαν ό,τι την Ελλάδα. Τώρα πλέον έχουμε συνηθίσει στην κακογουστιά, οι δε νέες γενιές δεν ξέρουν τι θα πει ομορφιά αυθεντική κι αφτιασίδωτη. Συνηθίσαμε όμως και στο χρήμα και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε δίχως αυτό, παρόλο που προερχόμαστε από ανθρώπους που μόνο χρήμα δεν είχαν, όλα τα άλλα πλούτη τα είχαν, και δίχως χρήμα ζούσαν και ήσαν άρχοντες.

Φτώχυνε η Ελλάδα από ανθρώπους, ισοπεδώθηκε και πλούτισε από γιαλαντζί πλούσιους, πλούσιους του χρήματος, πλασματικά πλούσιους, διότι το χρήμα είναι αέρας, κι όπως έρχεται, έτσι και φεύγει. Κι απομένει η κενή ψυχή ύστερα να κουτουλάει στους τοίχους.

Από μια άποψη θα ήταν πολύ ευεργετικό που φεύγει το χρήμα, μπας και μας κάνει να ξαναγυρίσουμε στην ψυχή μας αναγκαστικά, αλλά δεν είναι έτσι. Διότι με το ξεπούλημα της χώρας, το χρήμα δεν φεύγει, απλά αλλάζει χέρια, όπως και η Ελλάδα. Έφυγαν οι αρχόντοι του παρελθόντος, ανέλαβαν οι νεόπλουτοι Έλληνες καταστροφείς του εαυτού τους και της πατρίδας κατ’ επέκταση, και αυτοί τώρα παραδίνουν στο κεφάλαιο των πολυεθνικών για να συνεχίσουν την καταστροφή και να αποτελειώσουν τον τόπο.

Όσοι έχουν ψυχή ακόμα, αντιστέκονται ο καθένας στο πόστο του και δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα ούτε τον τόπο τους εύκολα. Έχει ακόμα πολλούς αλύγιστους και αξιοπρεπείς ανθρώπους τούτη η χώρα. Κι ας επιπλέουν πολιτικά οι προσκυνημένοι. Κι ας είναι η πλειοψηφία που τους εκλέγει εδώ και τόσες δεκαετίες, οι ίδιοι άξεστοι νεόπλουτοι του χρήματος, που φέρανε την Ελλάδα στην καταστροφή. Πάντα ενάντια΄τους παλεύαμε, τώρα αγωνιζόμαστε και ενάντια στους εξαγοραστές αυτών.

Be Sociable, Share!

8 thoughts on “Φτώχυνε η Ελλάδα από ανθρώπους πρώτα

 1. “…το παραμικρό κεντητό πουκάμισο, το πιο φτηνό βαρκάκι, το πιο ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπι, το χράμι, όλα τους αποπνέανε μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων”, Ελύτης, Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά

  Κάποτε…

 2. Pingback: Φτώχυνε η Ελλάδα από ανθρώπους πρώτα | Κ.Α.Π.Α.

 3. Στο χέρι μας είναι να τα αλλάξουμε όλα ξανά, κάποτε ήταν και πάλι θα γίνουν καλύτερα πιο απλά και ανθρώπινα.

  • Είναι αδύνατο να αλλάξουν όλα – είναι αργά πια, ωστόσο για πολλά μπορούμε ακόμα να παλέψουμε.

   • θέλουμε δεν θέλουμε θα αλλάξουν είτε θα θα γίνουν κάτι καινούργιο που θα μοιάζει με το παλιό, δεν μπορούμε να τρώμε καλώδια και βενζίνη, θα ξαναγυρίσουμε στην γη στην ανθρωπιά στην αγάπη. Αν ήταν αργά πια θα είχαμε πάψει να υπάρχουμε σαν είδος πριν από χιλιάδες χρόνια

    • Πραγματικά χαίρομαι με την αισιοδοξία σας και σίγουρα η επιστροφή στη μεγάλη μητέρα μοιάζει να είναι η μοναδική διέξοδος για την ανθρωπότητα, μόνο που ο τοξικός πολιτισμός του πλαστικού και του τσιμέντου – κι όχι μόνο, τι να πρωτογραψει κανείς – έχει αφήσει ανεπανόρθωτα τα σημάδια του στη γη μας

 4. “…η αρχοντιά ήτανε γνώρισμα και του πιο φτωχού χωριάτικου σπιτιού…” Εκπληκτικά εύστοχο, όπως και όλο το κείμενο μου άρεσε πολύ και εντελώς αυθόρμητα μου έρχεται να πω μπράβο Γιάννη. Δεν ξέρω τι έπεται, δεν ξέρω τι μας περιμένει. Θεωρώ ότι η παλιά εκείνη αρχοντιά και αξιοπρέπεια χάθηκαν ανεπιστρεπτί. Πιστεύω όμως ότι πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για μια νέου τύπου αξιοπρέπεια, αρχοντιά και αυθεντικότητα. Με το ανάλογο τίμημα βέβαια…

 5. Pingback: Φτώχυνε η Ελλάδα από ανθρώπους πρώτα | αἰέν ἀριστεύειν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>