Έχει ο καιρός γυρίσματα

Πάντως είναι άκρως εντυπωσιακό και εξοργιστικό. Κάθε τόσο μας πετούν και μια είδηση όπως τόσοι δήθεν τυφλοί έπαιρναν παράνομα επίδομα, τόσοι συγγενείς νεκρών συνέχιζαν να παίρνουν επί χρόνια παράνομα την σύνταξη του μακαρίτη, τόσοι καλλιτέχνες δήλωναν ψίχουλα ενώ έκαναν χλιδάτη ζωή, τόσοι βοσκοί ή έμποροι είχαν τόσες καταθέσεις αδήλωτες.

Κι όλα αυτά μας τα λένε, ως αποδείξεις της διαφθοράς μας, οι ίδιοι άνθρωποι που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια, οι ίδιοι που τα δημιούργησαν, οι ίδιοι που τα ανέχονταν, οι ίδιοι που τα χρησιμοποιούσαν πελατειακά για να καρπώνονται τις καρέκλες τους. Τώρα βγαίνουν και τα καταγγέλλουν ξετσίπωτα, δίχως να μας λένε και αν τα πατάσσουν,  ωσάν να είναι καινούργιοι, άφθαρτοι και ηθικοί ηγέτες της χώρας, που ήρθαν να βάλουν τάξη και να κατατροπώσουν το κατάπτυστο παρελθόν. Κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους τα ανθρωπάκια της συμφοράς.

Μας τα λένε επίσης οι ίδιοι άνθρωποι που πριν από λίγους μήνες, προεκλογικά, λέγαν πως θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο, πως δεν θα κάνουν άλλες περικοπές και πως, άκουσον άκουσον, θα αποκαταστήσουν τις αδικίες και θα επαναφέρουν την ασφάλεια στον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο που επλήγη τόσο ανάλγητα από τις (μη) διαπραγματεύσεις των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτό που συμβαίνει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας σήμερα, δεν έχει καμιά απολύτως ουσιαστική διαφορά από ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η πολιτική αγυρτεία έχει τις ρίζες της στο έλλειμμα πολιτισμού και αξιοπρέπειας του καθενός από δαύτους προσωπικά. Η ανακολουθία λόγων και έργων, η ψευτιά, η πορεία του βίου επί πτωμάτων είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα αισχρών και επικίνδυνων υποκειμένων, ανθρώπων αξιολύπητων, που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τη ζωή και που θα τα βρουν μπροστά τους σύντομα σε βαθμό υπερθετικό όλα αυτά μα δεν θα μπορεί, ούτε θα θέλει, να τους βοηθήσει κανένας από τους αφέντες τους, οι οποίοι θα τους πετάξουν κι αυτούς σαν γρανάζια φθαρμένα.

Ο αμείλικτος θάνατος και οι επώδυνες ασθένειες είναι για όλους και έρχονται αναπόφευκτα. Και τότε οι αλαζόνες ακαλλιέργητοι παλιάτσοι που νομίζουν πως είναι κάποιοι επειδή φοράνε γραβάτες και κάνουν συσκέψεις σε αποστειρωμένα γραφεία φρουρούμενοι από μπάτσους, θα νιώσουν στο πετσί τους το απόλυτο Τίποτα που εκπροσωπούν τα σαρκία τους.

Ανθρωπάκια ανυποψίαστα και υπερφίαλα, δεν έχουν διανοηθεί καν τι τους περιμένει, διότι δεν τους είπαν τίποτα για Ζωή στα καθεστωτικά πανεπιστήμια όπου σπούδασαν και γίνανε απόλυτα χειραγωγούμενα και αξιοθρήνητα γρανάζια δίχως ψυχή και συναίσθημα. Δίχως ίχνος τσίπας και αξιοπρέπειας.

Άξιος ο μισθός τους και άξιοι της ζωής και του θανάτου τους. Όσοι ζούμε, θα τους δούμε σύντομα ταπεινωμένους την ώρα της Νέμεσης. Το κακό είναι πως δεν θα γίνουν παράδειγμα προς αποφυγήν για τους επόμενους, διότι είναι φανερό από την ιστορία πως οι άνθρωποι δεν έχουν εξελιχθεί ούτε βήμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δεν έχουν μάθει να διδάσκονται δίχως να πάθουν και βαδίζουν συνεχώς στην ίδια καταστροφική ρότα της αλαζονείας, της απληστίας και της ματαιοδοξίας.

Be Sociable, Share!

7 thoughts on “Έχει ο καιρός γυρίσματα

  1. Η υπαρξιακή διάσταση της πτώσης τους, η κενότητα του βίου τους απέναντι στο θάνατο είναι που με συγκινεί στα κείμενα σου, γιατί τόσα χρόνια μια τέτοια -ΚΑΙ τέτοια- οπτική του πολιτικού βίου είναι θέμα-ταμπού και στην αριστερά, κάτι σαν “απολιτίκ ευαισθησίες πολυτελείας”. Κι όμως, εκεί, μπροστα στην πτώση και στο θάνατο, τσακίζεται πάντοτε το τουπέ όλων αυτών. Κι ας μην το μαθαίνουμε στις ειδήσεις.
    Γεια σου,Γιάννη!

  2. Μπράβο Γιάνναρε..Να προσθέσω κ είμαι σίγουρος οτι θα συμφωνήσεις , οτι όλα αυτά τα προβάλλουν τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ,τύπου MEGA,που τεχνιέντως αποπροσανατολίζουν την κοινωνία και καλύπτουν την εμετική κυβέρνηση.
    ο Κεφαλονίτης.

  3. Δυστυχώς αυτά τα θλιβερά ανθρωπάκια δεν αποχωρούν εύκολα από το προσκήνιο της Ιστορίας, μένουν εκεί γαντζωμένοι από την ψευδαίσθηση της δύναμής τους. Είναι όπως ακριβώς τα κεφάλια της λερναίας ύδρας, κόβεις ένα, ξεφυτρώνουν δέκα, τόχει προβλέψει το σύστημα αυτό, ώστε ποτέ να μη λείψουν οι παλιάτσοι της πολιτικής. Κι όταν φτάσει η ώρα του αφανισμού τους, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συμπαρασύρουν όσους περισσότερους μπορούν.

  4. “Αυτό που συμβαίνει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας σήμερα, δεν έχει καμιά απολύτως ουσιαστική διαφορά από ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες”. Θα διαφωνήσω με αυτό. Η πολιτική ζωή ενός τόπου δεν απαρτίζεται μόνο από τους πολιτικούς, αλλά και από την πολιτική στάση του ίδιου του λαού. Θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός πλέον είναι ψυχολογικά πολύ πιο μπερδεμένος από ό,τι παλαιότερα, στις μέρες μας δεν ξέρει πραγματικά κανένας μας από “πού θα του έρθει”, όλα είναι τόσο ρευστά, υπάρχει μια φοβισμένη κούραση και ένας κουρασμένος φόβος. Δεν γίνομαι μελό επί της ουσίας. Δεν υπάρχει αγωνιστικό φρόνημα, οι ψηφοφόροι δεν έχουν ιδεολογία, είναι εξοντωτικό να μάχεσαι για τα αυτονόητα, να κοντράρεσαι με την ανοησία και το παράλογο, ίσως να φταίει και αυτό, ίσως να γινόμαστε “παρτάκηδες”. Ένας και δυο κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη. Η Ελλάδα είναι χώρα γερόντων (πληθυσμιακά). Αυτοί που είναι γύρω στα 50φεύγα είναι υπερχρεωμένοι με δάνεια πάσης φύσεως. Τα πιτσιρίκια, καλομαθημένα ως επί το πλείστον, έχουν μάλλον μια αδιαφορία για τα τεκταινόμενα. Αυτοί που την έχουν πατήσει για τα καλά είναι οι 40ρηδες. Μακάρι να κάνω λάθος. Στην τελική πρέπει να κάνω λάθος. Όπως λάθος έκανε και κάποιος καθηγητής μου που συνήθιζε να λέει ότι “Η νέμεση των κακών ανθρώπων είναι ο εαυτός τους”. Καλά κρασιά…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>