“100 χρόνια Χίος ελευθέρα”

Εκατό ακριβώς χρόνια μετά την προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος, η Χίος απέκτησε την όψη που είχε το καλοκαίρι του 1822, σχεδόν διακόσια χρόνια πριν δηλαδή. Καμμένη και ρημαγμένη, σβησμένη σχεδόν από τον χάρτη.

Με λίγα λόγια, εκατό χρόνια νεοελληνικής διοίκησης και “ανάπτυξης”, γύρισαν τη Χίο ακριβώς διακόσια χρόνια πίσω.
Οι προεστοί της εποχής εκείνης είχαν κρεμαστεί πρώτοι στα πλατάνια της πλατείας Βουνακίου. Οι Βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος και οι κάθε λογής Σύμβουλοι σήμερα, κάνουν συσκέψεις και αναμένουν την 11η Νοεμβρίου για να μπουν επικεφαλής της παρέλασης και των εκδηλώσεων τιμής της “απελευθέρωσης”.
Η Ελλάδα καταστρέφεται από άκρη σ’ άκρη εδώ και δεκαετίες. Τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση της καταστροφής, στο αποτελείωμα της χώρας και της ψυχής που θράφηκε σ’ αυτά τα χώματα.
Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά από την Σφαγή και στον Σεισμό του 1881, δήλωσε ο Δήμαρχος Χίου για την πυρκαγιά που αφάνισε το νησί. Η μεγαλύτερη καταστροφή Δήμαρχε δεν ήταν η πυρκαγιά αλλά όλο αυτό το κοινωνικοπολιτικό σύστημα που σας εξέθρεψε και σας ανέδειξε ως πολιτική φυσιογνωμία. Κι εσάς και τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Βουλευτές και κάθε άλλον όμοιο αναπτυξιολάγνο, ανιστόρητο και έτοιμο να θυσιάσει οτιδήποτε για να εξασφαλίσει το ευτελέστερο όλων, το χρήμα. Όλους εσάς τους πολιτικούς παράγοντες, που φέρατε το νησί μας διακόσια χρόνια πίσω. Που αξιωθήκατε να το αφανίσετε άλλη μια φορά, δυο αιώνες μετά τον Καρά Αλή.
Η μεγαλύτερη καταστροφή Δήμαρχε είστε όλοι εσείς, οι απάτριδες ναινέδες του κάθε ντόπιου ή αποικιοκράτη “επενδυτή”, που είστε έτοιμοι από καιρό κάθε φορά να γονατίσετε εμπρός του, παραδίδοντας κομμάτια της πατρίδας μας έναντι προσδοκίας χρήματος, ανταποδοτικών τελών όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η εκπόρνευση.
Η μεγαλύτερη καταστροφή Δήμαρχε είστε όλοι εσείς, οι επί τόσα χρόνια άρχοντες της Χίου και της Ελλάδας γενικότερα, που με την πολιτική σας οδηγήσατε την πατρίδα σε αδιέξοδο και τώρα της δίνετε την χαριστική βολή, την απαξιώνετε, την καταστρέφετε, την αφανίζετε για να την ξεπουλήσετε όσο όσο.
Η ανάπτυξη που ευαγγελιζόσασταν τόσα χρόνια Δήμαρχε εσείς και οι όμοιοί σας πολιτικά, έφερε τα γνωστά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Τώρα, και ενώ η Ελλάδα πεθαίνει, ενώ η Χίος εξέπνευσε ήδη, πρωτοπόρα για μια ακόμα φορά όπως τότε που ενέπνευσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη, εσείς βρίσκεστε ακόμα στις θέσεις σας και συνεχίζετε να μιλάτε, δίχως τσίπα, για μια χειρότερη ακόμη ανάπτυξη.
Είστε έτοιμοι να μετατρέψετε το νησί σε εργοστάσιο, να γεμίσετε με ανεμογεννήτριες τα βουνά μας κύριοι προεστοί της Χίου. Τα βουνά μας που μέχρι προχτές τα χαρακτηρίζατε ως ξερότοπους και βράχια ενώ τώρα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα υπέρτατης υποκρισίας.
Οι ηθικοί αυτουργοί της βιβλικής αυτής καταστροφής είστε όλοι εσείς κύριοι. Αφανίσατε τη Χίο. Τα ονόματά σας και οι πολιτικές σας οντότητες συνδέθηκαν ήδη ιστορικά με την δεύτερη μέσα σε δυο αιώνες ολοσχερή καταστροφή του νησιού.
Πενθώ για την πατρίδα μου και δεν αναμένω πως έχετε ίχνος τσίπας για να παραιτηθείτε. Αναμένω όμως, και είμαι απόλυτα βέβαιος γι αυτό, ότι όπως σε πολύ σύντομο χρόνο η Φύση θα αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της και να ανασταίνεται, έτσι και η κοινωνία των ανθρώπων θα ιαθεί από το πολιτικό καρκίνωμα, θα σας κλείσει όλους μαζί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και κανείς στο μέλλον δεν θα θυμάται την αποτρόπαια θητεία σας.
Be Sociable, Share!

11 thoughts on ““100 χρόνια Χίος ελευθέρα”

 1. Αγαπητέ Γιάννη,
  Όσο η Μυροβόλος γίνεται στάχτη και γυρίζει στο παρελθόν της, βρισκόμαστε μπροστά στους υπολογιστές μας, παρακαλουθούμε και σχολιάζουμε με λύπη…
  Κάποιοι άλλοι ρίχνουν το σώμα τους στη φωτιά για να σώσουν την κληρονομιά μας…

  • Αγαπητέ Μιλτιάδη από το 1988 που πήγα στην πρώτη φωτιά ως δεκαεφτάχρονος και πολιτικά επιστρατευμένος, για 20 χρόνια δεν έχασα καμία πυρκαγιά ως εθελοντής δασοπυροσβέστης, ήμουν ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης Ομικρον και κανείς δεν μπορεί να πει για μένα ότι δεν έχω χύσει αίμα και ιδρώτα για την προστασία των δασών της Χίου. Τα τεκμήρια όσων λέω είναι και δημοσιευμένα και πασίγνωστα στο νησί και όχι μόνο.
   Σε αυτή την φωτιά όμως δεν μπορώ να πάω. Ειλικρινά δεν μπορώ να αντικρίσω την καταστροφή. Δεν έχω το ψυχικό σθένος. Και μάλλον θα ήμουν βάρος και πρόβλημα αν λάμβανα μέρος μαζί με όλη την ομάδα στην κατάσβεση. Ούτε πρόκειται βεβαίως να ξαναφύγω από την Βολισσό για εκδρομή στην υπόλοιπη Χίο. Δεν έχω το κουράγιο να την αντικρίσω. Ούτε θα προσκαλέσω ποτέ πια γνωστούς ή φίλους στο νησί. Είκοσι χρόνια έχω δώσει εκατοντάδες ώρες της ζωής μου και πολύ μόχθο για την προστασία του νησιού που οι κύριοι υπεύθυνοι της καταστροφής του, οι πολιτικάντηδες, σήμερα το αφάνισαν.
   Ντρέπομαι και λυπάμαι

 2. Pingback: Γ. Μακριδάκης: Οι ηθικοί αυτουργοί της βιβλικής αυτής καταστροφής είστε όλοι εσείς κύριοι | ΑΦΗΓΗΣΗ ΖΩΗΣ ————-

 3. Γιάννη στον γενικότερο σχεδιασμό για την εγκατάσταση τον ανεμογεννητριών είναι και το κάψιμο του νησιού

 4. Pingback: Γιάννης Μακριδάκης: Οι ηθικοί αυτουργοί της βιβλικής αυτής καταστροφής είστε όλοι εσείς κύριοι | ΑΦΗΓΗΣΗ ΖΩΗΣ ————-

 5. Αυτή είναι η φωνή της Χίου, μιά φωνή Γιγάντια, πιο Μεγάλη κι απ΄την φωτιά που κατακαίει το σώμα της.

 6. Ευχή μου είναι ΟΛΟΙ να διαβάσουν αυτήν την κατάθεση ψυχής, αγάπης, πόνου και οργής.

 7. Δεν ξέρω αν πρέπει να συνδέσουμε την φωτιά με την κρίση, το θέμα είναι ειναι οτι για αλλη μία φορά αποδεικνύετε η ανυπαρξία του κράτους, των υπηρεσιών του που οι υπαλληλοι του μονο να τεμπελιαζουν ξέρουν και να χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατιας για να δικαιολογούν τις θέσεις σους. Τι προληπτικά μέτρα πήραν ολα αυτά τα χρόνια, για να αποτρέψουν τετοια φαινόμενα, ας μου πει καποιος ένα πρόστιμο που έριξαν σε εμάς επειδή δεν καθαρίσαμε το χωράφι μας, και εμείς οι ίδιοι ποτε θα αποκτήσουμε συνείδηση ότι είμαστε συνυπεύθυνοι, και εγω μεσα στο συστημα αυτό ζω και δεν βγάζω τον εαυτώ μου απεξω.

 8. Pingback: Για τη Χίο « contramee

 9. Χρόνια ολόκληρα ακούω ανθρωπάκια να μιλάνε για πολιτική ευθύνη!! Η πολιτική ευθύνη δεν είναι, δεν μπορεί να είναι κούφια λόγια!Ούτε μπορεί να περιορίζεται σε ένα “μην με ψηφίσετε την επόμενη φορά”. Η πολιτική ευθύνη πρέπει επιτέλους να έχει ατπές συνέπειες, πρέπει να επιφέρει τιμωρία ανάλογη με το έγκλημα που προκάλεσε. Ο έχων την πολιτική ευθύνη για μια καταστροφή πρέπει να λογοδοτεί στο σώμα των πολιτών και να τιμωρείται αν βρεθεί ένοχος! Τελεία και παύλα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>