Παντού τα πάντα

Παντού τα πάντα. Αυτή είναι η μόνη γενίκευση που ισχύει. Σε κάθε κοινωνία υπάρχει όλο το φάσμα των ανθρώπινων συμπεριφορών, όπως και μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει όλο το φάσμα των αντιφάσεων, από τη μικρότητα μέχρι το μεγαλείο της ψυχής.
Δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν κοινωνίες ή νησιά ή πόλεις δημοκρατικές ή φασιστικές ή ρατσιστικές ή αλληλέγγυες. Δεν ήταν ποτέ η Λέσβος αλληλέγγυα και η Χίος εχθρική στους πρόσφυγες ή το αντίστροφο. Υπάρχουν παντού τα πάντα. Διότι υπάρχουν τα πάντα μέσα στον καθένα από μας, και ανάλογα με την καλλιέργεια και τα βιώματά μας, διαμορφώνουμε τη συμπεριφορά μας και την πολιτική μας στάση ως άτομα και κατόπιν συνολικά ως κοινωνίες.

Προσωπικά εδώ και πολύν καιρό, και έχοντας αναλωθεί επί μία 20ετία σε μάταιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, στράφηκα πλέον συνειδητά μόνο στην ανθρώπινη επαφή μέσω της τέχνης και της φύσης. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή. Η δουλειά που γίνεται μέσα μας και μεταξύ μας, όσων συμμετέχουμε στις λογοτεχνικές και φυσικής καλλιέργειας δράσεις, είναι τόσο εποικοδομητική, που τα αποτελέσματα της φαίνονται πολύ γρήγορα στον κοινωνικό ιστό και στις προσωπικές μας σχέσεις, .
Με αφορμή και κέντρο τα εργαστήρια λογοτεχνίας και το Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Βολισσό, αλλά και τον αγρό φυσικής καλλιέργειας στον Ροδώνα βρισκόμαστε ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε ουσιαστική συνύπαρξη και επικοινωνία μεταξύ μας, καλλιεργούμε τους εαυτούς μας μέσα από την επαφή μας με την τέχνη των άλλων και την άσκησή μας επί της τέχνης οι ίδιοι, φιλοξενούμε και γνωρίζουμε από κοντά ανθρώπους της τέχνης, προερχόμενους από άλλα μέρη, με διαφορετική ιστορική και κοινωνική πορεία, ασχολούμαστε με τη γη, τους σπόρους, τους φυσικούς πόρους ως αρχέγονα αγαθά κοινοκτημοσύνης όλων των πλασμάτων, συνειδητοποιούμε τη θέση και τον ρόλο μας μέσα στο οικοσύστημα και γενικώς εντρυφούμε στη ζωή με γνώμονα την συνύπαρξη, την εκτίμηση και την αναζήτηση της διαφορετικότητας ως τον μόνο πλούτο των ανθρώπινων κοινωνιών, αλλά και τον σεβασμό στους φυσικούς πόρους και στην διαφορετικότητα των άλλων πλασμάτων.

Φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε όλους και όλες που επιθυμούν να είναι μαζί μας είτε ζουν στο νησί είτε όχι, μέσω της ομάδας στο φβ: https://www.facebook.com/groups/238591080018160/?ref=bookmarks

Μέχρι στιγμής έχουμε οργανώσει λογοτεχνικές βόλτες στην πόλη και στο βουνό, λογοτεχνικά εργαστήρια για μαθητές που ήρθαν εκπαιδευτική εκδρομή αλλά και για ενήλικες που ήρθαν διακοπές πασχαλιάτικες στη Βολισσό και έχουμε φιλοξενήσει και οργανώσει εκδηλώσεις για το έργο των Μαρίας Φακίνου και Κυριάκου Συφιλτζόγλου.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μέχρι και την Πρωτομαγιά έχουμε το 2ο ανοιξιάτικο λογοτεχνικό εργαστήρι στη Βολισσό, και μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκδήλωση με τον Δημοσθένη Παπαμάρκο στην Λαγκάδα, καθώς και το 3ο και τελευταίο ανοιξιάτικο λογοτεχνικό εργαστήρι στη Βολισσό στα τέλη του μήνα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Οι θέσεις στα ανοιξιάτικα εργαστήρια είναι ήδη κλεισμένες.

Τα καλοκαιρινά εργαστήριά μας θα γίνουν:
19-24 Ιουνίου το πρώτο,
3-8 Ιουλίου το δεύτερο,
22-26 Αυγούστου το τρίτο και
4-9 Σεπτεμβρίου το τέταρτο.
Σε κάθε εργαστήριο μπορούν να λάβουν μέρος το πολύ 8-10 άνθρωποι. Για το πρώτο και το δεύτερο έχουν κλείσει οι μισές θέσεις ήδη.
Αν θέλετε να προγραμματίσετε την συμμετοχή σας ή και διακοπές στη Βολισσό κάποιες μέρες πριν ή μετά τη διάρκεια των εργαστηρίων, επικοινωνήστε στο ινμποξ

Μοσχοβολάνε τα σπάρτα αυτή την εποχή στο δρόμο για το χωριό

Φωτογραφία του Γιάννης Μακριδάκης.
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>