Κύκνοι στο λιμάνι

Χθες έκαναν την εμφάνισή τους δυο ζευγάρια κύκνοι στο λιμάνι της Χίου. Προφανώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα πουλιά αναγκάστηκαν να διακόψουν το μακρύ ταξίδι τους και να βρουν καταφύγιο στα ήρεμα νερά του λιμανιού. Δεν είμαι ειδικός ορνιθολόγος αλλά νομίζω ότι η εμφάνισή τους τέτοια εποχή, ίσως σημαίνει ότι θα ρθει πιο γρήγορα φέτος η άνοιξη.
Το λιμάνι της Χίου παραμένει δημόσια περιουσία, δεν έχει πουληθεί, ακόμη τουλάχιστον, μέσω ταιπεδ σε ιδιώτες για να το εκμεταλλευτούν και να απαιτούν χρήματα από όποιον ταξιδιώτη το χρησιμοποιεί είτε για να επιβιβαστεί σε πλοίο της γραμμής, είτε για να πιάσει ο ίδιος λιμάνι.
Η παρουσία τέτοιων πλασμάτων μπορεί με έναν τρόπο να μας δείξει πόσο μεγάλη ανοησία και οπισθοδρόμηση για το ανθρώπινο είδος αλλά και (αυτο)καταστροφή τελικά, είναι ο νεοφιλελευθερισμός, ο άκρατος καπιταλισμός. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι μια τελείως παρωχημένη αντίληψη, αν την μελετήσουμε κοινωνιολογικά και ανθρωπολογικά, είναι όμως και εντελώς ανόητη.
Φανταστείτε τον ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών ελλιμενισμού να ζητάει λιμανιάτικα από τους κύκνους, που επειδή κινδύνεψαν και έπιασαν άρον – άρον λιμάνι για να σωθούν, θα είναι αυξημένα. Φανταστείτε τον ανάλογο ιδιώτη ιδιοκτήτη της εταιρίας ύδρευσης και των υδροφόρων οριζόντων να ζητάει το αντίτιμο από τα πουλιά και τα ζώα που ξεδιψάνε στα ρυάκια και στα ποτάμια και στις γούρνες ή στις διαρροές του δικτύου.
Φανταστείτε τον κάθε ιδιώτη ιδιοκτήτη του κάθε φυσικού πόρου και της κάθε δημόσιας υπηρεσίας και υποδομής, όταν όλα αυτά τα κάνουμε ιδιωτικά με γνώμονα το χρηματικό κέρδος, να ζητούν αντίτιμο από κάθε πλάσμα, ανθρώπινο ή άλλο, το οποίο χρησιμοποιεί τους πόρους ή τις υπηρεσίες και υποδομές τους.Διότι δεν έχει καμιά διαφορά ένας άνθρωπος δίχως χρήματα από ένα άλλο πλάσμα.
Προσωπικά, και σε αντίθεση με την όποια “αριστερή” φρασεολογία και αντίληψη, γράφω εδώ και χρόνια ότι οι φυσικοί πόροι είναι αρχέγονα αγαθά κοινοκτημοσύνης όλων των πλασμάτων και όχι κοινωνικά αγαθά. Κοινωνικά αγαθά είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, οι οποίες επιβάλλεται να βρίσκονται, όπως και οι φυσικοί πόροι, υπό δημόσια διαχείριση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παιδευτούμε ώστε να γίνουμε συνειδητοί πολίτες και να ασκούμε με απόλυτη αίσθηση ευθύνης τον δημόσιο λόγο και έλεγχο. Όχι να ιδιωτικοποιούμε κάθε τι δημόσιο για να το εξυγιάνουμε δήθεν. Εξυγίανση και πρόοδος και πολιτισμός είναι η συνειδητή συλλογικοποίηση και συνδιαχείριση. Ο ιδιωτισμός και κατ επέκταση ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός δηλώνουν έλλειμμα παιδείας και πολιτισμού. Βλέπετε εξάλλου γύρω σας τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και εκφραστές, κάθε βαθμίδας, από την πιο μικρή τοπική πολιτική σκηνή μέχρι την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και καταλαβαίνετε.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>