Δημοτική επιχείρηση Κοτέτσι

Σήμερα το πρωί εκτός από τις διπλωματικές μου παρεμβάσεις, καθάρισα και το κοτέτσι. Έβγαλα ένα καρότσι κουτσουλιά, τόσον καιρό που έλειπα και το είχα αφήσει έτσι.
Σκέφτηκα πάλι λοιπόν πόσο μεγάλη επένδυση οικονομική αλλά και πολιτισμική για έναν Δήμο είναι να ιδρύσει μια δημοτική επιχείρηση “Κοτέτσι”.
Δεκάδες φορές τα έχω γράψει αυτά στο παρελθόν, στον τοπικό Δήμο Χίου τα έχω πει άλλες τόσες, αλλά προφανώς δεν είναι ακόμη η ώρα μας να δούμε την σπουδαιότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Η ιδέα είναι απλή:
Να περιφράξει ο κάθε Δήμος έναν αρκετά μεγάλο δημοτικό αγρό, να φτιάξει μέσα εγκαταστάσεις στέγασης ορνίθων, να βάλει κότες και πάπιες και χήνες και κοκράνια και γαλοπούλες και ό,τι άλλο, να διορίσει ή να μεταφέρει από άλλες υπηρεσίες πέντε ανθρώπους, στην διοίκηση, εργάτες, οδηγούς, μόνιμο προσωπικό για οργάνωση, ταϊσματα, επικοινωνία με τους δημότες,καθαριότητες, και να κάνει έτσι, με όχημα αυτό το πρωτογενές εγχείρημα, σπουδαία κοινωνική και πολιτισμική πολιτική ως εξής:
Σχολεία, γειτονιές, πολυκατοικίες, μεμονωμένοι δημότες θα διαχωρίζουν τα οργανικά απορρίμματά τους κάθε μέρα και θα τα βγάζουν σε ειδικά καλάθια που θα τους παράσχει ο Δήμος. Θα περνάει καθημερινά φορτηγάκι του Δήμου, θα τα μαζεύει, θα ταϊζει τον ορνιθώνα, θα πλένει τα καλάθια και θα τα επιστρέφει στους δημότες που ακολουθούν το πρόγραμμα.
Σχολεία θα επισκέπτονται τον ορνιθώνα και θα μαθαίνουν τα παιδιά για τον κύκλο της ζωής και της τροφής, για τη γη, τα φυτά, τη λίπανση, την τροφική αλυσίδα, την φυσική ανακύκλωση.
Ο Δήμος θα έχει έσοδα από τα αυγά, το κρέας, την κουτσουλιά που θα πουλάει στο κοινωνικό παντοπωλείο και σε ιδιώτες, και οι δημότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν εκπτώσεις ή δωρεάν πρόσβαση στα προϊόντα του κοτετσιού.
Μόνο με πρωτογενή υλικά και απλές ιδέες μπορούμε νομίζω να αλλάξουμε εποχή

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Δημοτική επιχείρηση Κοτέτσι

  1. Άλλη μια λαμπρή ιδέα του Γιάννη, εφικτή στα πλαίσια μικρών τόπων… αρκεί να υπάρχει πολιτική (των πολιτών) βούληση. Οι ενδοιασμοί μου δεν είναι αν η δημοτική αρχή την υιοθετήσει αλλά αν θα μπορέσει να την ‘τρέξει’ αποτελεσματικά. Η εμπειρία ως τώρα πολλών εγχειρημάτων δεν είναι ενθαρρυντική όταν δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση και στήριξη.

    Όμως, επειδή ό,τι ‘τρέχει’ εξαρτάται από αυτούς που το ΄τρέχουν’, η ιδέα ίσως μπορεί να εφαρμοσθεί σε επίπεδο ομάδας ενδιαφερόμενων πολιτών… Λέω ‘ίσως’ γιατί θέλει κάποιους υπολογισμούς (με χαρτί και με μολύβι) για το αν θα τα καταφέρει να ξεκινήσει και να λειτουργήσει και, φυσικά, αφοσίωση στο σκοπό και συναίσθηση ότι δεν ‘παίζουμε’ όταν ξεκινάμε τόσο φιλόδοξα εγχειρήματα!

  2. Να συμπληρώσω ότι ένα παρόμοιο σύστημα το έχω ζήσει στα παιδικά μου χρόνια. Η μαμά μου και άλλες νοικοκυρές μαζεύανε τα αποφάγια και κάθε 2-3 μέρες περνούσε μια φτωχιά γυναίκα που είχε κότες και γουρούνια σε χωριό έξω από την πόλη και τα έπαιρνε να τους τα δώσει, κι είχαμε, εις αντάλλαγμα, φρέσκα αυγουλάκια ενίοτε! Τι δείχνει αυτό το παράδειγμα; Ότι μπορεί να γίνει και άτυπα με τις υφιστάμενες ‘υποδομές’… μόνο θέληση χρειάζεται!

  3. το οποίο σύστημα εφαρμόζεται ακόμα σε μερικά χωριά, αλλά όχι αποκλειστικά με τη φτωχιά γυναίκα αλλά με όποια/όποιον έχει ακόμα κότες στο κοτέτσι.

  4. Γιάννη, μήπως να προτείνεις την ιδέα στο Δήμο Τρικκαίων που είναι και πρωτοπόρος και καινοτόμος?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>