“Αγγίξαμε” τον Ανάμιση Ντενεκέ και τον Θρύλο του Γιώργη Πέτικα

“Αγγίξαμε” τον Ανάμιση Ντενεκέ και τον Θρύλο του Γιώργη Πέτικα

Παρουσίαση: Βίκη Κουτρή

Το 2008 έπεσε τυχαία στα χέρια μου το βιβλίο «Ανάμισης Ντενεκές» του Γιάννη Μακριδάκη.
Ο ιδιαίτερος τίτλος του με έλκυσε στο να το διαβάσω. Πραγματικά με καθήλωσε.
Όχι τόσο γιατί εξιστορούσε μια αληθινή -και καθ’ όλα τραγική – ιστορία αγάπης που έλαβε χώρα εκατό χρόνια πριν, σε μιά πραγματικά δύσκολη και μεταβατική εποχή για την νησιωτική Ελλάδα, όσο επειδή ο κεντρικός ήρωας της, ο Γιώργης Πέτικας, -ο «Θρύλος» Πέτικας- όπως περιέγραφε η ιστορία, αφενός μεν ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο, με ισχυρή προσωπικότητα και με βαθιά αίσθηση αξιοπρέπειας και απόδοσης δικαιοσύνης, αφετέρου δε, ήταν μια μορφή που εξέπεμπε ένα σπάνιο δείγμα γραφής χαρακτήρα, ενός ανθρώπου ο οποίος κατείχε και ένα εξίσου σπάνιο χάρισμα. Να λειτουργεί σαν αετός και να δρα παλικαρίσια και ατσαλένια στα «δύσκολα» πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο προκειμένου να αυτό-δικαιωθεί και να ελευθερωθεί.
Όλα ξεκίνησαν το 1914, σε ένα μικρό χωριό της Χίου, στα Καρδάμυλα. Εξαιτίας ενός φόνου, μιας τραγικής σύμπτωσης, μιας κακής συγκυρίας της στιγμής, με μία μη ηθελημένη πράξη του ο Πέτικας άλλαξε όλη του τη ζωή, ανατρέποντας παράλληλα και τα ήρεμα δεδομένα της μικρής κοινωνίας που ζούσε. Υπερασπιζόμενος τα θέλω του και ακολουθώντας την φωνή της καρδιάς του, εναντιώθηκε στα χρηστά ήθη της τότε εποχής, ήρθε αντιμέπωπος με τις αρχές του τόπου του αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό, πληρώνοντας ένα πολύ μεγάλο τίμημα. Με σημαία το πείσμα και τα καμώματά του, το όνομα του απέκτησε τέτοια δυναμική που έγινε θρύλος. Ήταν ένα πρόσωπο στιγματισμένο και παρεξηγημένο, με μια ενσυναίσθηση ηθικής, που είχε τη τόλμη να παλέψει ποικιλοτρόπως με θεούς και δαίμονες για να επιβιώσει και να εξαγνιστεί βρίσκοντας λύτρωση, στα μάτια του Θεού και στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
Ο «Ανάμισης Ντενεκές» και ο ήρωας του βιβλίου λοιπόν, ο περίφημος Πέτικας, πήρε σάρκα και οστά, χθες στην πρεμιέρα του Θεάτρου Φούρνος, σε σκηνοθεσία  Μαρίας Αιγινίτου και ερμηνεία Χάρη Χαραλάμπους.
Τα σκηνικά ήταν απλά και λιτά, απομίμηση μιας γνήσιας χιώτικης γειτονιάς με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια και τα μεγάλα παραθυρόφυλλα τους. Ο φωτισμός χαμηλός, όπως αρμόζει στην εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία. Η μουσική σωστά επιλεγμένη, έδενε με όσα διαδραματίζονταν, χωρίς να αποσπά τον θεατή από την ροή και την εξέλιξη της υπόθεσης του έργου.
Ο Χάρης Χαραλάμπους, ως ο ένας και μόνος ηθοποιός επί σκηνής, κατάφερε να αποτυπώσει εντυπωσιακά και έξυπνα το προφίλ του Γιώργη Πέτικα, σμιλεύοντας το με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνει άλλοτε απόλυτα σκληρός και άλλοτε συναισθηματικά ευάλωτος, χωρίς το πρώτο να προκαλεί την απόρριψη μας, απεναντίας, ηθελημένα μας έβαζε στην διαδικασία, από την πρώτη κιόλας στιγμή, να κάνουμε αξιολόγηση των πεπραγμένων του, βιώνοντάς τα κατ’ ουσίας και παλεύοντας με τους δικούς μας πια εσωτερικούς άγραφους και γραπτούς νόμους, να καταλήξουμε να συμμεριστούμε την τραγική φυσιογνωμία του, να τον συμπαθήσουμε, να του δώσουμε άφεση αμαρτιών και να τον ανακηρύξουμε κι εμείς με τη σειρά μας «ήρωα».
Συμπληρωματικά να πω ότι για την απόδοσή των υπολοίπων ρόλων, δεξιοτεχνικά διαχειρίστηκε πάλι ο ίδιος ο Χάρης Χαραλάμπους και κράτησε όλους τους χαρακτήρες που εμπεριέχονται στην ιστορία αυτή, εναλλάσσοντας τις μορφές των εμπλεκομένων με επιτυχία και χωρίς να μας μπερδεύει, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος άλλα και τροποποιώντας τον τόνο της φωνής του τεχνηέντως, προκειμένου να μας συστήνει εύστοχα, το ποιος μιλάει τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο να χάσει κάποιος την ροή και την εξέλιξη της υπόθεσης του έργου. Η δε γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η χιώτικη διάλεκτος.
Δια μέσω του βιβλίου αλλά και του θεατρικού έργου, ο Πέτικας, αυτός ο αμφιλεγόμενος ήρωας, ο “θρύλος”, δεν χάθηκε στη λήθη του χρόνου. Παραμένει «ζωντανός» με ένα μοναδικό τρόπο αλλά και «αθάνατος» στις μνήμες των μετέπειτα γενεών της μικρής κοινωνίας του και όχι μόνο.
Εξαιρετική προσπάθεια. άψογοι όλοι οι συντελεστές. κουκλίστικο το θέατρο. Συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε αυτό το καλοδουλεμένο μονόπρακτο. Τέτοιες μορφές σαν τον Πέτικα, γεννούνται μια φορά στα εκατό χρόνια με σκοπό να γράψουν «Ιστορία».

Για εννέα μόνο παραστάσεις

Ανάμισης ντενεκές
του Γιάννη Μακριδάκη
Σκηνοθεσία Μαρία Αιγινίτου
Διασκευή: Μ. Αιγινίτου – Χ. Χαραλάμπους
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Ερμηνεία: Χάρης Χαραλάμπους

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 11472
Τηλέφωνο κρατήσεων:

210 6460748

 

Παραστάσεις
κάθε Πέμπτη στις 21:00, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Διάρκεια παράστασης:
90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ | Άνω των 65 ετών: 10 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ | Ανέργων, ατέλειες: 5 ευρώ

 

Πηγή

Be Sociable, Share!

One thought on ““Αγγίξαμε” τον Ανάμιση Ντενεκέ και τον Θρύλο του Γιώργη Πέτικα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>