Συγκίνηση

Επιστολή στο Γιάννη Μακριδάκη
Αγαπητέ Γιάννη
Από καιρό ήθελα να σου γράψω ή να σου πω (άν και αυτό είναι δύσκολο, αφού εδώ πατείς και εκεί βρίσκεσαι) ένα «Μπράβο Γιάννη».
Αυτό δεν αναφέρεται ούτε στην αμεσότητα του Λαγού μαλλί ούτε στην τρυφερότητα και στην ευαισθησία του Στη δεξιά τσέπη του ράσου. Εξ’άλλου περισσότερο αρμόδιοι εμού είπαν και θα πουν πολλά καλά.
Αναφέρομαι σε ένα βιβλίο σου που κατά περίεργο τρόπο δεν είναι πολύ γνωστό άν και θα έπρεπε να έχει διαβαστεί από όλους εμάς τους Χιώτες κυρίως δασκάλους καθηγητές και μελετητές.
Πρόκειται για το μεγαλειώδες έργο 10,516 ΜΕΡΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΙΟΥ 1912-1940, το οποίο παρόλο που είναι ιστορικό, εντούτοις είναι γραμμένο με κέφι και φαντασία, χιούμορ και αγάπη για τη Χίο, ένα ωραίο μυθιστόρημα.
Το βιβλίο που αναφέρεται στα πρώτα εικοσιεννέα χρόνια της Χίου, από την 11η Νοεμβρίου 1912 μέχρι την 28η Οκτωβρίου 1940, είναι γραμμένο μετά από έρευνα σε 11,250 φύλλα εφημερίδων.
Είναι ένα άγνωστο έργο, σταθμός για τη νεώτερη ιστορία της Χίου, που διαβάζεται ευχάριστα δίνοντας πληροφορίες όχι μόνο ιστορικές, μα και κοινωνιολογικές, καλλιτεχνικές εκκλησιαστικές, αλλά πάνω απ’ όλα καθρεφτίζει την εξέλιξη μιας προοδευτικής αλλά παράλληλα συντηρητικής κοινωνίας όπως είναι η κοινωνία της Χίου.
Εκτιμώ βαθύτατα την εργατικότητά σου και την πολυπραγμοσύνη σου (τελευταία επιστρέφεις και στην ευλογημένη καλλιέργεια της γής).
Το έργο σου είναι τεράστιο έργο ενός ολόκληρου πνευματικού κέντρου.
Μπράβο Γιάννη
Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκης 1973, Ελλάδα
Ειδικότητα στις Αποκαταστάσεις Μνημείων και Τόπων, Università della Sapienza, Rome 1977
Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2012, Ελλάδα

 

Φωτογραφία της Maria Xyda.

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>