Συναπαντήματα

Σήμερα το πρωί ακολούθησα τον περίπατο – ξενάγηση στην πυρίκαυστο ζώνη της Θεσσαλονίκης του 1917, που διοργάνωσε ο Γ. Γκλαρνέτατζης και οι συνεργάτες του. Ακούσαμε και μάθαμε πολλές πληροφορίες για την πόλη. Από την Παναγία Αχειροποιήτου μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας, μέσω Αριστοτέλους και Καπανίου. Κάθε τόσο κάναμε στάσεις και μας έδινε πληροφορίες ιστορικές και άλλες για την περιοχή.
Σε μια στιγμή εκεί που σταθήκαμε, γινόταν μετακόμιση από ένα σπίτι και κατέβαιναν άνθρωποι που κουβαλούσαν καναπέδες, τραπεζάκια και λοιπά και τα φόρτωναν σε ένα μικρό φορτηγό. Μας είπαν ευγενικά να μετακινηθούμε λίγο πιο εκεί διότι τους ενοχλούσαμε στο διάβα τους, μια φίλη τούς πρότεινε να βάλουμε όλοι μαζί ένα χεράκι να τελειώνουν, γέλασε ο τύπος, είπε ότι δεν γίνεται αυτό και ότι εντάξει, δεν έχουν τόση ανάγκη από χέρια, κατέβηκε όμως έξαλλη εκείνη την ώρα η κυρία του σπιτιού, μια τύπισσα στα σαράντα και άρχισε να περπατάει εκνευρισμένη ανάμεσά μας και την στιγμή που πέρασε από δίπλα μου, με κοίταξε μες στα μάτια και είπε: δεν είναι δυνατόν αυτό που μου συμβαίνει. Να δούμε τι άλλο θα με βρει σήμερα.
Κατάλαβα ότι εννοούσε όλους εμάς τους περιπατητές φυσικά, ως το ένα από τα δυσάρεστα ή έστω τα εμπόδια που την βρήκανε σήμερα και ποιος ξέρει τι άλλο θα την έβρισκε ακόμα, σαν εμάς ή μπορεί και χειρότερο, και ένιωσα ένα άγχος μέσα μου γι’ αυτήν και τα συναπαντήματα.
Μετά όμως από λίγα λεπτά το ξέχασα εντελώς. Διότι αφού τελείωσε ο οδηγός μας την παράθεση των πληροφοριών που είχε να μας πει και περπατήσαμε να πάμε παρακάτω, είδα μια ζαρτινιέρα και εντός της φυτρωμένο ένα ωραίο θαλερό ραδικάκι. Πλησίασα λοιπόν και του χάιδεψα τα φύλλα του, σκέφτηκα να κόψω και να φάω, αλλά το ξανασκέφτηκα και δεν το επιχείρησα. Τότε με πλησιάζει ένας άνθρωπος και μου λέει, είσαι ο τάδε; Ναι, του λέω. Αχ, μου λέει, το κατάλαβα και πολύ χαίρομαι. Έχω διαβάσει βιβλία σου, σε κοιτάζω εδώ και ώρα και αναρωτιέμαι αν είσαι εσύ, αλλά όταν σε είδα να χαιδεύεις το φυτό, είπα αυτός είναι.
Ένιωσα μια γλύκα εκείνη την ώρα, που συνειδητοποίησα πως με είχε συνδέσει μέσα του με το ραδίκι ο άνθρωπος. Ήτανε ένα τελείως διαφορετικό συναπάντημα αυτό από το προηγούμενο.
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>