Το Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Βολισσό

Featured

Προγράμματα

Ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά λογοτεχνικά εργαστήρια ενηλίκων

Δωρεάν λογοτεχνικά προγράμματα για σχολεία από όλη την Ελλάδα, με ανοιξιάτικες εκδρομές στη Βολισσό

Εκδρομές Λεσχών Ανάγνωσης στη Βολισσό κατόπιν συνεννόησης των μελών τους, γνωριμία με τον τόπο και συζήτηση περί των βιβλίων στο κτήμα.

Λογοτεχνικοί περίπατοι και πεζοπορίες στα χνάρια των ηρώων Φιλοξενία συγγραφέων, μεταφραστών, ποιητών, αναγνωστών στο ΣτΛ στη Βολισσό.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης καθώς και όποιες/οι είναι ήδη μέλη κάποιας ομάδας του εργαστηρίου μας, μπορούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους και μαζί μου, να ορίζουν τις ημερομηνίες των συναντήσεών μας και του ταξιδιού τους, ανεξάρτητα από τις ήδη ανακοινωμένες.

Προς το παρόν και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι ανακοινωμένες δράσεις μας είναι τα εργαστήρια στις:

19-24 Ιουνίου το πρώτο,

3-8 Ιουλίου το δεύτερο,

22-26 Αυγούστου το τρίτο και

4-9 Σεπτεμβρίου το τέταρτο.

Σε κάθε εργαστήριο μπορούν να λάβουν μέρος το πολύ 10 άνθρωποι.

Οι εκδηλώσεις με τους Δημοσθένη Παπαμάρκο στις 13 Μαίου και Μαρία Τσιμά στις 17 Ιουνίου, Γιάννη Αγγελάκα στις 27 Ιουνίου και Ιωάννα Καρυστιάνη-Παντελή Βούλγαρη την 1η Ιουλίου

Για πληροφορίες και διοργάνωση δράσεων επικοινωνείτε στο 6977000744 και στο akridaki@gmail.com

Η κοινή των εργαστηρίων ομάδα, για όποιους και όποιες θέλετε να συμμετάσχετε και να προτείνετε δράσεις ή να κανονίζετε μεταξύ σας ημερομηνίες εκδρομών και εργαστηρίων, είναι αυτή:
https://www.facebook.com/groups/238591080018160/?ref=bookmarks
Για διαμονή στο ΣτΛ δείτε εδώ

Παντού τα πάντα

Παντού τα πάντα. Αυτή είναι η μόνη γενίκευση που ισχύει. Σε κάθε κοινωνία υπάρχει όλο το φάσμα των ανθρώπινων συμπεριφορών, όπως και μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει όλο το φάσμα των αντιφάσεων, από τη μικρότητα μέχρι το μεγαλείο της ψυχής.
Δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν κοινωνίες ή νησιά ή πόλεις δημοκρατικές ή φασιστικές ή ρατσιστικές ή αλληλέγγυες. Δεν ήταν ποτέ η Λέσβος αλληλέγγυα και η Χίος εχθρική στους πρόσφυγες ή το αντίστροφο. Υπάρχουν παντού τα πάντα. Διότι υπάρχουν τα πάντα μέσα στον καθένα από μας, και ανάλογα με την καλλιέργεια και τα βιώματά μας, διαμορφώνουμε τη συμπεριφορά μας και την πολιτική μας στάση ως άτομα και κατόπιν συνολικά ως κοινωνίες.

Προσωπικά εδώ και πολύν καιρό, και έχοντας αναλωθεί επί μία 20ετία σε μάταιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, στράφηκα πλέον συνειδητά μόνο στην ανθρώπινη επαφή μέσω της τέχνης και της φύσης. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή. Η δουλειά που γίνεται μέσα μας και μεταξύ μας, όσων συμμετέχουμε στις λογοτεχνικές και φυσικής καλλιέργειας δράσεις, είναι τόσο εποικοδομητική, που τα αποτελέσματα της φαίνονται πολύ γρήγορα στον κοινωνικό ιστό και στις προσωπικές μας σχέσεις, .
Με αφορμή και κέντρο τα εργαστήρια λογοτεχνίας και το Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Βολισσό, αλλά και τον αγρό φυσικής καλλιέργειας στον Ροδώνα βρισκόμαστε ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε ουσιαστική συνύπαρξη και επικοινωνία μεταξύ μας, καλλιεργούμε τους εαυτούς μας μέσα από την επαφή μας με την τέχνη των άλλων και την άσκησή μας επί της τέχνης οι ίδιοι, φιλοξενούμε και γνωρίζουμε από κοντά ανθρώπους της τέχνης, προερχόμενους από άλλα μέρη, με διαφορετική ιστορική και κοινωνική πορεία, ασχολούμαστε με τη γη, τους σπόρους, τους φυσικούς πόρους ως αρχέγονα αγαθά κοινοκτημοσύνης όλων των πλασμάτων, συνειδητοποιούμε τη θέση και τον ρόλο μας μέσα στο οικοσύστημα και γενικώς εντρυφούμε στη ζωή με γνώμονα την συνύπαρξη, την εκτίμηση και την αναζήτηση της διαφορετικότητας ως τον μόνο πλούτο των ανθρώπινων κοινωνιών, αλλά και τον σεβασμό στους φυσικούς πόρους και στην διαφορετικότητα των άλλων πλασμάτων.

Φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε όλους και όλες που επιθυμούν να είναι μαζί μας είτε ζουν στο νησί είτε όχι, μέσω της ομάδας στο φβ: https://www.facebook.com/groups/238591080018160/?ref=bookmarks

Μέχρι στιγμής έχουμε οργανώσει λογοτεχνικές βόλτες στην πόλη και στο βουνό, λογοτεχνικά εργαστήρια για μαθητές που ήρθαν εκπαιδευτική εκδρομή αλλά και για ενήλικες που ήρθαν διακοπές πασχαλιάτικες στη Βολισσό και έχουμε φιλοξενήσει και οργανώσει εκδηλώσεις για το έργο των Μαρίας Φακίνου και Κυριάκου Συφιλτζόγλου.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μέχρι και την Πρωτομαγιά έχουμε το 2ο ανοιξιάτικο λογοτεχνικό εργαστήρι στη Βολισσό, και μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκδήλωση με τον Δημοσθένη Παπαμάρκο στην Λαγκάδα, καθώς και το 3ο και τελευταίο ανοιξιάτικο λογοτεχνικό εργαστήρι στη Βολισσό στα τέλη του μήνα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Οι θέσεις στα ανοιξιάτικα εργαστήρια είναι ήδη κλεισμένες.

Τα καλοκαιρινά εργαστήριά μας θα γίνουν:
19-24 Ιουνίου το πρώτο,
3-8 Ιουλίου το δεύτερο,
22-26 Αυγούστου το τρίτο και
4-9 Σεπτεμβρίου το τέταρτο.
Σε κάθε εργαστήριο μπορούν να λάβουν μέρος το πολύ 8-10 άνθρωποι. Για το πρώτο και το δεύτερο έχουν κλείσει οι μισές θέσεις ήδη.
Αν θέλετε να προγραμματίσετε την συμμετοχή σας ή και διακοπές στη Βολισσό κάποιες μέρες πριν ή μετά τη διάρκεια των εργαστηρίων, επικοινωνήστε στο ινμποξ

Μοσχοβολάνε τα σπάρτα αυτή την εποχή στο δρόμο για το χωριό

Φωτογραφία του Γιάννης Μακριδάκης.

Όλα για καλό: Αναγνωστική απόκριση anagnostria.blogspot

Όλα για καλό

Γιάννης Μακριδάκης
Όλα για καλό
Εστία, 2017

Πέμπτο βιβλίο του Χιώτη συγγραφέα που διαβάζω. Προηγήθηκαν τα: Η δεξιά τσέπη του ράσου, Ήλιος με δόντια, Η άλωση της Κωνσταντίας, Πρώτη φλέβα. Και η απορία δεν λέει να με αφήσει. Πού βρίσκεται το μυστικό της γοητευτικής αυτής γραφής όταν όλα τα υλικά κατασκευής των βιβλίων είναι σχεδόν τα ίδια; Τόπος η Χίος (ακόμα κι αν δεν δηλώνεται, εννοείται), γλώσσα απλή, καθημερινή, εμπλουτισμένη με τοπικά διαλεκτικά στοχεία, χαρακτήρες συνήθεις άνθρωποι του νησιού, γεγονότα κοινά σε κάθε μικρή κοινωνία, μέγεθος των ιστοριών ευσύνοπτο. Κι όμως με κάποιο μαγικό τρόπο τα ίδια υλικά αναμειγνύονται και μας δίνουν ιστορίες μοναδικές, μας γεννούν σκέψεις που κρατάνε καιρό.
Στο τελευταίο βιβλίο κέντρο βάρους είναι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν θαλασσοπνιγμένοι στο νησί, οι άνθρωποι που τους συντρέχουν, αλλά και οι προσωπικές ιστορίες του καθενός που συχνά συμπλέκονται. Απ’ το παρόν πάνε χρόνια πίσω, θαμμένα μυστικά αποκαλύπτονται, παράξενες συμπτώσεις συνδέουν τα πρόσωπα, ενώ η φράση “όλα για καλό” επαναλαμβάνεται συχνά στο βιβλίο.
Ένας θάνατος είναι η εναρκτήρια σκηνή. Ένας θάνατος-ατύχημα, όταν ο Μιχάλης, μοναχικός ερημίτης, ενώ στεκόταν “προς νερού του” στην άκρη του γκρεμού, πέφτει και σκοτώνεται. Την ιστορία της ζωής του θα τη μάθουμε πολύ αργότερα.
Θα ακολουθήσει ακόμα ένας θάνατος. Ο πρωτοπρόσωπος κεντρικός αφηγητής, ο Δημοσθένης, δοσμένος στην περίθαλψη και τη φροντίδα των κατατρεγμένων προσφύγων που φτάνουν θαλασσοπνιγμένοι στο νησί, περιπολώντας ένα βράδυ στις ακτές του νησιού μαζί με μια εθελόντρια, την Κατρίν, που έχει έρθει από τη Γερμανία στο νησί για να βοηθήσει (αργότερα θα αποδειχτεί πως δεν ήταν ο μόνος λόγος) βρίσκουν ένα νεκρό πρόσφυγα. Ψάχνοντάς τον ανακαλύπτουν ότι κουβαλούσε μαζί του 15 χιλιάδες δολάρια. Αποφασίζουν να τα χρησιμοποιήσουν “για καλό”, να βελτιώσουν δηλαδή τις συνθήκες περίθαλψης των προσφύγων ανακαινίζοντας, όσο είναι δυνατό, ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο λεπροκομείο.
Μια μικρή ομάδα ανθρώπων περιβάλλει και βοηθά τον Δημοσθένη. Εκτός από την εθελόντρια Κατρίν, είναι ένας παλιός καπετάνιος, ωραίος τύπος, που με το καΐκι του συμβάλλει στη διάσωση των προσφύγων και με τις αφηγήσεις του διασκεδάζει τις βραδινές συνάξεις της ομάδας. Είναι ακόμα η γλυκιά γυναίκα του, η μαία του χωριού με τον άντρα της, που οι υπηρεσίες της θα φανούν και τώρα χρήσιμες όταν καταφθάνει ένα νεαρό ζευγάρι προσφύγων με ετοιμόγεννη τη γυναίκα. Μια καινούρια ζωή έρχεται στον κόσμο. Πλάι στο θάνατο η ζωή…
Ωραίες οι βραδινές συγκεντρώσεις της ομάδας, όπου ζεσταινόμενοι με μια νόστιμη ψαρόσουπα θυμούνται ιστορίες από τα παλιά. Ξανάρχονται στη μνήμη πρόσωπα και γεγονότα, ανακαλύπτονται απρόσμενες σχέσεις, ξαναζούν πρόσωπα  του παρελθόντος “όλα για καλό”.
Ακόμα ένα ενδιαφέρον βιβλίο του Μακριδάκη. Ένα κομμάτι εφήμερης ζωής  που η τέχνη του λόγου το μνημειώνει για πάντα.

Ιστορίες για σκασμένα λάστιχα.

Γραμμένες από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού, που με επισκέφθηκαν στη Βολισσό τον Μάρτη του 2018 και ασκηθήκαμε στη λογοτεχνική αφήγηση, πήραμε δε ως αφορμή το πρόσφατο περιστατικό δολιοφθοράς στα οχήματα μιας μεγάλης παρέας πεζοπόρων στα μονοπάτια του Ανάμιση ντενεκέ, και μετατρέψαμε έτσι τη ζωή σε τέχνη.
Τις ιστορίες που έγραψαν τα παιδιά, μετά από τις θεωρητικές κατευθύνσεις περί διαφόρων τεχνικών του λόγου, τις οποίες συζητήσαμε στο εργαστήρι μας, μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ:
https://drive.google.com/…/1c4S5mTOIL_ZPmfmc_71ODoFCUw…/view

Το παρόν τεύχος θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή, τυπωμένο με δαπάνες του σχολείου τους.
Προσωπικά μόνο χαρά και ικανοποίηση νιώθω, και στέλνω τους χαιρετισμούς μου σε όλα τα παιδιά και τις καθηγήτριές τους, που ανοίξαμε μαζί τον δρόμο φέτος για την οργάνωση και πραγματοποίηση λογοτεχνικών προγραμμάτων με σχολεία και εκδρομών στη Βολισσό.

Τα καλοκαιρινά λογοτεχνικά εργαστήρια στη Βολισσό

Featured

19-24 Ιουνίου το πρώτο,
3-8 Ιουλίου το δεύτερο,
22-26 Αυγούστου το τρίτο και
4-9 Σεπτεμβρίου το τέταρτο.
Σε κάθε εργαστήριο μπορούν να λάβουν μέρος το πολύ 10 άνθρωποι.
Αν θέλετε να προγραμματίσετε την συμμετοχή σας ή και διακοπές στη Βολισσό κάποιες μέρες πριν ή μετά τη διάρκεια των εργαστηρίων, επικοινωνήστε στο akridaki@gmail.com
Ευχαριστώ

Εκδρομή στον Ανάμιση ντενεκέ

Την Κυριακή 25η Μαρτίου, όποιοι και όποιες θέλετε να ξεφύγετε από τις εθνικές εορτές και την εθνικιστική έξαρση που προβλέπεται να υπάρξει, ελάτε αν θέλετε να ανεβούμε μια βόλτα ήπια περπατητή στην περιοχή του Ανάμιση ντενεκέ, να γνωρίσουμε τα λημέρια του Γιώργη Πέτικα και να δούμε έστω από χαμηλά και ξέμακρα, λόγω των απόκρημνων βραχών που δυσκολεύουν την προσέγγιση, τη σπηλιά που τον φιλοξένησε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ως φυγόδικος στο Πελινναίο, την εποχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Το ραντεβού μας θα είναι ώρα 9π.μ. στο 29οχλμ του δρόμου Χίου-Βολισσού, στη διασταύρωση που πάει για Σπαρτούντα.
Με τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από την έκδοση του Ανάμιση ντενεκέ, θα διαβάσουμε όταν φθάσουμε αποσπάσματα από το βιβλίο και κατόπιν θα κατηφορίσουμε να φάμε σε χωριάτικη ταβέρνα της περιοχής.
Συμμετοχές φυσικά δωρεάν και το φαγητό ρεφενέ.
Δηλώσεις μέχρι Πέμπτη 22/3 ινμποξ, καθώς και στο akridaki@gmail.com

Οι εκτός Χίου που το σκέφτεστε να έρθετε σκ στη Βολισσό, ενημερώστε με έγκαιρα, να βρούμε φθηνό σπιτάκι για διανυκτέρευση.

Εργαστήρια και Λέσχη Λογοτεχνίας

Το 1918 ιδρύθηκε, όπως γράφει ο τοπικός τύπος, η Φιλολογική Λέσχη Βολισσού.
Σήμερα, 100 χρόνια μετά, με κέντρο το Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Βολισσό και τα Λογοτεχνικά εργαστήρια του Ομηρείου, φτιάχνουμε μια άλλη Λέσχη, η οποία έχει στόχο την ανάγνωση έργων και την πρόσκληση των δημιουργών τους στο νησί, καθώς φυσικά και την οργάνωση εργαστηρίων λογοτεχνίας.
Το λινκ της ομάδας θα το βρείτε παρακάτω αν θέλετε να συμμετέχετε ή να το γνωστοποιήσετε σε άλλους.
Το μέχρι στιγμής πρόγραμμα έχει ως εξής:
26-29 Μαρτίου: Λογοτεχνικό εργαστήρι με τους μαθητές του 2ου Λυκείου ΘερμαΙκού στη Βολισσό
1 Απριλίου: Συνάντηση με την συγγραφέα Μαρία Φακίνου
6-9 Απριλίου: 3ημερο Λογοτεχνικό εργαστήρι ενηλίκων στη Βολισσό (οι θέσεις έχουν κλείσει)
22 Απριλίου: Συνάντηση με τον ποιητή Κυριάκο Σιφιλτζόγλου
28 Απρ – 1η Μαίου: 3ήμερο Λογοτεχνικό εργαστήρι ενηλίκων (οι θέσεις έχουν κλείσει)
13 Μαίου: Συνάντηση με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο
25-28 Μαίου: 3ήμερο Λογοτεχνικό εργαστήρι ενηλίκων (οι θέσεις έχουν κλείσει)
16 Ιουνίου: Συνάντηση με την συγγραφέα Μαρία Τσιμά
Το πρόγραμμα των 10ήμερων καλοκαιρινών λογοτεχνικών εργαστηρίων ενηλίκων, καθώς και οι κατοπινές συναντήσεις θα ανακοινωθούν στην ώρα τους.
Για διαμονή συγγραφέων, ποιητών και μεταφραστών στο Σπίτι της Λογοτεχνίας τη Βολισσό, επικοινωνήστε στο akridaki@gmail.com

ΟΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΈΣ ΌΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΠΊΔΑΣ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΙΡΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ, Όλα για καλό, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 234
Ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη δίνει το στίγμα των αφηγηματικών προθέσεων του συγγραφέα. Αισιόδοξη προβολή στο μέλλον, ευχή από καρδιάς, απόσταγμα λαϊκής σοφίας, θετική προαίρεση, ένδειξη ψυχικού σθένους, άδολη πίστη, εγκαρτέρηση και ελπίδα ή όλα αυτά μαζί, σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα της ιστορίας αντέχουν στα πισώπλατα χτυπήματα της μοίρας. Δεν δείχνουν διατεθειμένα να υποκύψουν στην αδράνεια, την παραίτηση και την υποταγή. Ενώ χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, εξεγείρονται και στρατεύονται ολόψυχα σε αλληλέγγυες δράσεις και πρακτικές. Ενώ παραπαίουν από ψυχικούς κλυδωνισμούς, κινητοποιούνται και απαντούν στις προκλήσεις των καιρών. Και αυτή η στωική, φιλοσοφημένη και ταυτόχρονα ενεργητική και δυναμική στάση ζωής διαποτίζει σαν υπόγεια φλέβα νερού όλη την πλοκή.
Ο συγγραφέας καθορίζει τον τόπο και το χρόνο. Συναρθρώνει οργανικά και λειτουργικά το παρελθόν με το παρόν, το τότε με το τώρα, το εδώ με το εκεί φωτίζοντας με ένα διαφορετικό τρόπο το οξύ πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης που θέτει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί και τους κατοίκους του. Υφαίνει τον ιστό της αφήγησης επινοώντας αναλογίες, παραλληλίες και αντιστίξεις ανάμεσα στους ξένους μετανάστες και στους Χιώτες συντοπίτες του, καθώς φέρνει στο προσκήνιο ξεχασμένες ιστορίες ξεριζωμών, διωγμών και εκπατρισμών που συνέβησαν στον ιστορικό χρόνο και λησμονήθηκαν. Ανασύρει μισοχωμένα στο σκοτάδι της λήθης και της ενοχής ανθρώπινα δράματα και αναμοχλεύει αμφίβολες κοινωνικές πρακτικές, την ίδια στιγμή που οι πρόσφυγες φθάνουν κοπαδιαστά από την γειτονική χώρα στα παράλια του νησιού διαπλέοντας το Αιγαίο, κυνηγημένοι και απελπισμένοι, θαλασσοδαρμένοι και εξαντλημένοι, για να βρουν καταφύγιο και φιλόξενη γη.
Ο αφηγητής είναι ένας κανονικός άνθρωπος, πολιτικά ακέραιος και κοινωνικά ευαίσθητος και όχι μια στερεοτυπική αναπαράσταση της αρρενωπότητας, της φιλευσπλαχνίας και του θάρρους. Ένας σχεδόν αντιήρωας που κατακυριεύεται από ενοχές, αναστολές και κρίσεις πανικού μπροστά στο μυστήριο του έρωτα, της γέννησης και του θανάτου. Κάποιος που δειλιάζει μπροστά στις δυσκολίες, αλλά τις παλεύει φιλότιμα. Ενεργός και μάχιμος, στέκεται στο πλευρό των προσφύγων που έχουν την ανάγκη του παρόλο που η προσωπική του ζωή φυλλοροεί και καταρρέει από την οδύνη ενός πρόσφατου χωρισμού. Μια ασέληνη κρύα νύχτα, ενώ περιπολεί με μια νεοφερμένη όμορφη Βερολινέζα εθελόντρια στις έρημες ακτές για να εντοπίσει ακυβέρνητες βάρκες και ναυαγούς, θα βρει νεκρό τον Μουεζίν. Έναν άτυχο πρόσφυγα, πρόσφατα πνιγμένο και ξεβρασμένο από τα κύματα στην παραλία με πολλά δολάρια επάνω του. Η ξαφνική έμπνευση του να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά «για καλό», ώστε να στηθεί ένα κοινωνικό μαγειρείο για τη σίτιση των προσφύγων στο παλιό εγκαταλειμμένο από χρόνια λεπροκομείο, θα αποτελέσει το έναυσμα για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας και της μνήμης. Την αφορμή ώστε μια σειρά από αξεδιάλυτα αινίγματα και ανείπωτα για χρόνια μυστικά να έρθουν στην επιφάνεια ανατρέποντας τις εδραιωμένες βεβαιότητες και τον εφησυχασμό όλων.
Το μυθιστόρημα εξελίσσεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο συστήνονται τα πρόσωπα που συνδέονται με τον αφηγητή και εξιστορούνται όλα όσα θα συμβούν στο διάστημα του ενός μηνός που διαρκεί η αφήγηση, ενώ στο δεύτερο δίνονται οι απαντήσεις για τα περίεργα και απίστευτα συμβάντα που έχουν προηγηθεί. Ο χρόνος της αφήγησης είναι πυκνός όπως και τα καταιγιστικά γεγονότα που βάζουν σε κατάσταση συναγερμού τη μικρή νησιωτική κοινότητα. Αλήθειες και ψέματα, κιτρινισμένα έγγραφα και σκονισμένα αρχεία, σκοτεινές αποκαλύψεις, απωθήσεις και αποσιωπήσεις θα φέρουν τα πάνω-κάτω στη ζωή των κατοίκων του χωριού διαταράσσοντας τον ειρηνικό και ασφαλή μικρόκοσμό τους.
Δίπλα στον αφηγητή συντάσσονται τα άλλα πρόσωπα της ιστορίας. Ένας παράξενος, γοητευτικός και φευγάτος άντρας, ένας πρώην καλόγερος, αναχωρητής και ερημίτης, που ζει απομονωμένος στα όρια του οικισμού. Μια βασανισμένη ψυχή που εκτίει την ισόβια ποινή που επέβαλε ο ίδιος στον εαυτό του για την τύφλωση που προκάλεσε άθελά του σε ένα παιδί όταν ήταν νεαρός. Ένας ηλικιωμένος ψυχωμένος καπετάνιος που συμμετέχει με το καΐκι του κάθε βράδυ στις διασώσεις των προσφύγων τιμώντας το γεγονός ότι κι εκείνος γεννήθηκε σ’ ένα στρατόπεδο στο Χαλέπι της Συρίας από τους πρόσφυγες πολέμου γονείς του και η καλόγνωμη γυναίκα του. Η δραστήρια γριά μαία του χωριού που γνωρίζει τα πάντα και ο βαρήκοος άντρας της, και η αλληλέγγυα Ελληνογερμανίδα που έχει έρθει από την πατρίδα της για να βοηθήσει τους μετανάστες, αλλά στην πραγματικότητα ψάχνει τις ρίζες της και τα αποτυπώματα των προγόνων της στον τόπο. Και από κοντά ο συντηρητικός παπάς του χωριού με τα ξενοφοβικά κηρύγματά του, ένα νεαρό ζευγάρι εθελοντών και μια ετοιμόγεννη κοπέλα από τη Συρία με τον άντρα της.
Δύο παράξενοι θάνατοι, δύο πολιτικές κηδείες, μια απρόσμενη χαρμόσυνη γέννηση στο αναστυλωμένο λεπροκομείο και κάποια τελετουργικά φαγοπότια θα φέρουν κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους με τα διαφορετικά βιώματα. Θα αποκαλύψουν απρόσμενες συγγένειες και δεσμούς ανάμεσα σε πρόσωπα και καταστάσεις που μοιάζουν φαινομενικά άσχετες και ασύμβατες. Σ’ αυτήν την ιστορία που η σύγκλιση και η συμπόρευση των διαφορετικών γενεών, των ξένων και των οικείων, του χθες και του σήμερα επιτρέπει την συνάντηση και την όσμωση ενός άγνωστου παρελθόντος με ένα ρευστό και αβέβαιο παρόν. Και ενώ το δυσοίωνο και το ευοίωνο, το καλό και το κακό, το δεινό και το ευφρόσυνο εναλλάσσονται, ο συγγραφέας με επίκεντρο το ερειπωμένο και λησμονημένο άσυλο των λεπρών οργανώνει την αρχιτεκτονική κατασκευή της αφήγησης ανασκαλεύοντας τη συλλογική μνήμη. Υπενθυμίζοντας στον αναγνώστη την ευθραυστότητα της ανθρώπινης συνθήκης.

Η Μαρία Μοίρα είναι αρχιτέκτονας και διδάσκει στο ΤΕΙ της Αθήνας

 

Πηγή

Λογοτεχνικός τουριστικός προορισμός η Βολισσός

Σήμερα που, όπως με ενημέρωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια του 2ου Λυκείου Θερμαϊκού, έπεσαν οι τζίφρες με το τυριστικό γραφείο για την διενέργεια της εκδρομής τους εδώ στην Βολισσό με σκοπό να κάνουμε τα λογοτεχνικά εργαστήριά μας, οφείλω να πω τα εξής:
Όση διάθεση κι αν είχαν τα παιδιά, οι γονείς τους και οι καθηγητές τους να κάνουν την εκδρομή, αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν ανταποκρίνονταν τόσο θερμά στην έκκλησή μου για μείωση του κόστους της οι επαγγελματίες φιλοξενίας και εστίασης του χωριού, αλλά και το υπεραστικό κτελ Χίου, που θα διαθέσει μέχρι και μικρό λεωφορείο δωρεάν για τις εντός της μικρής μας περιφέρειας μετακινήσεις των παιδιών επί τρεις ημέρες.
Νομίζω ότι έχει ανοίξει ήδη ένας σπουδαίος δρόμος για όλους μας, αφού η τοπική κοινωνία του χωριού και του νησιού είναι σε θέση και σε διάθεση να υποστηρίξει έμπρακτα, όπως απέδειξε ήδη, τέτοιου είδους εκδρομές σχολείων στη Βολισσό.
Οι καθηγητές, μαθητές και γονείς, ιδίως σχολείων από την Αθήνα, απ’ όπου είναι και ακόμη φθηνότερη η μετάβασή τους εδώ αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία ή σκέφτονται για το επόμενο σχολικό έτος ή όποτε άλλοτε μια παρόμοια εκδρομή στην Βολισσό της Χίου, να ξέρουν ότι έχουν την αμέριστη οικονομική και ηθική συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.
Τέλος, προσωπικά χαίρομαι πολλαπλά διότι πέραν από την τιμή που μου κάνουν οι άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται εδώ για να παρακολουθήσουν τα λογοτεχνικά εργαστήρια κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, είτε μαθητές που συμμετέχουν δωρεάν, είτε ενήλικες που πληρώνουν συμβολικό συνήθως κόστος, νιώθω ότι συμβάλλω στην δημιουργία ρεύματος λογοτεχνικού τουρισμού στο νησί και στην καθιέρωση της Βολισσού ως πρότυπου ίσως λογοτεχνικού τουριστικού προορισμού κατά έναν τρόπο.

Το σπίτι της λογοτεχνίας στη Βολισσό

Φέτος ξεκινάμε νωρίτερα τα εργαστήρια λογοτεχνικής αφήγησης με επισκέψεις σχολείων αλλά και των καθιερωμένων ολιγομελών ομάδων εντός της άνοιξης. Επίσης θα οργανωθούν και δεκαήμερα καλοκαιρινά εργαστήρια Ιούλιο και Αύγουστο, τα οποία θα δέχονται περισσότερες συμμετοχές και θα ανακοινωθούν σύντομα.
Το Book Home και το Tree Home αποτελούν το σπίτι της λογοτεχνίας στη Βολισσό. Αναπαλαιωμένες κατοικίες στην κορυφή του λόφου, στην συνοικία Πύργος του χωριού, κάτω ακριβώς από το κάστρο, διαθέτουν βιβλιοθήκη, ησυχία, σύνδεση στο διαδίκτυο και απέραντη θέα σε όλη την δυτική ακτογραμμή του νησιού και στο Αιγαίο πέλαγος. Φυσικά είναι συνδεδεμένα άμεσα με το κτήμα στον Ροδώνα, όπου σας περιμένει μπαξές και δέντρα, φυσική διατροφή, συλλογική κουζίνα, συζητήσεις και διαρκή εργαστήρια περί λογοτεχνίας και φυσικής διαβίωσης, αλλά και βόλτες στην ευρύτερη περιοχή.
Καθώς η περίοδος των επισκέψεων ανοίγει σε λίγες μέρες και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο, όποιοι και όποιες σκέφτεστε να έρθετε για γράψιμο, για διάβασμα, για διακοπές, για συλλογή εμπειριών, για συμμετοχή στα διαρκή ή στα ορισμένου χρόνου εργαστήρια, κάντε τον προγραμματισμό σας όσο το δυνατόν πιο νωρίς.
Τα σπίτια μπορείτε να τα δείτε εδώ